Brusel schválil Slovensku peniaze na diaľnicu Fričovce - Svinia

14.06.2013 Prešov

Bratislava/Žilina 13. júna (TASR) - Európska únia preplatí Slovensku 85 % z oprávnených nákladov na výstavbu diaľničného úseku D1 Fričovce - Svinia s celkovou hodnotou 99 miliónov eur. Ide už o druhý veľký projekt, ktorý SR počas dvoch mesiacov schválila Európska komisia (EK). Informoval o tom dnes hovorca Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR Martin Kóňa.

Súhlasné stanovisko podľa neho znamená, že EÚ Slovensku preplatí 84,8 milióna eur z celkových oprávnených nákladov projektu, zvyšok je hradený zo štátneho rozpočtu. Projekt, ktorý je súčasťou Operačného programu Doprava (OPD), bude stavebne ukončený na jar 2015.

"V apríli sa nám podarilo získať rozhodnutie EK na železničný projekt Nové Mesto nad Váhom – Zlatovce v sume 230 miliónov eur. Dnes mám v rukách čerstvé rozhodnutie o schválení diaľničného projektu D1 Fričovce – Svinia za 99 miliónov eur. Je veľmi reálne, že v priebehu pár týždňov nám Brusel schváli aj projekt D1 Jánovce – Jablonov v čiastke 183 miliónov eur," uviedol minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek počas monitorovacieho výboru OPD v Žiline.

Diaľničný úsek D1 Fričovce - Svinia je súčasťou diaľničného ťahu D1 v smere Bratislava – Košice. Dĺžka úseku je 11,217 km a výstavba sa realizuje v plnom profile. Keďže ide o projekt, ktorého hodnota je viac ako 50 miliónov eur, ide z hľadiska EÚ o veľký projekt. Vybudovaním diaľnice sa zlepší prístup do regiónu Prešova.
 

Vyberte región